Život je lepši bez glutena!

Od pečenja hleba na ognjištu, preko malih pekarskih radnji do ogromnih industrija, recept za pripremu hleba bio je isti- uobičajeno se mesio od belog ili polubelog brašna. Sa novim saznanjima o alergijama na hranu i intoleranciji na gluten, stvari su se promenile- pribegli smo novom načinu ishrane- bezglutenskom režimu.
Kako ovaj način ishrane nije zaživeo u našoj zemlji, jedna pekara odlučila je da stane na crtu glutenu i pomogne svim ljudima, koji su ili zbog zdravlja ili zbog postojanja alergije, prešli na bezglutenski režim ishrane. 

U beogradskom naselju Belvil u delu koji miriše na ljubičice, širi se i miris zdravih bezglutenskih peciva, koji dopiru iz pekare GlutenNo. Priča nastanka ovih peciva potiče od toga što se i sam vlasnik pekare suočio sa alergijom na gluten, čime je bio primoran da pređe na nov način ishrane. Skupi i često nedostupni bezglutenski proizvodi uvodili su porodicu Prostran u nove ideje, sa željom da pomognu i drugim ljudima, da lakše dođu do namirnica koje su im potrebne, a ostalima da ponude neke nove ukuse. Tako GlutenNo je svim pecivima, slatkišima, grickalicama, pićima, koji sadrže pomenuti protein, ponudio pandan. U ovoj pekari sve nosi oznaku bez glutena: hleb, mafini, sendviči, pizza, palačinke, čokolada, sokovi, pa čak i pivo. I ovde nije reč o tome da bezglutenska kifla ili sendvič ukusom liči na takozvani „stiropor“. Ne. Ovde ćete dobiti proizvode od pirinčanog brašna, brašna od heljde i prosa, sve ukusne, kvalitetne, zdrave, licencirane i bezglutenske namirnice, koje se krčkaju u bezglutenskom okruženju. 
U svoj asortiman namirnica uveli su i program bez laktoze, pa na primer, koriste biljni sir od kokosovog ulja za pravljenje ukusnih pizza i sendviča. Za osveženje tu su napitci od limuna, đumbira.
Kažu da se pripremaju i neke nove poslastice. Sačekaćemo, nije problem.

Uglavnom, kada prošetate do GlutenNo-a i probate neki od proizvoda, slobodno nam javite kakav je Vaš zaključak: Da li hrana bez glutena ima potpuno isti ukus kao i hrana sa glutenom?