Na svom putu dugom 145 kilometara, reka Tara stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 kilometra. Kanjon Tare je po dubini drugi u svetu (odmah iza Colorado Grand kanjona), ali je zato po lepoti zasigurno prvi. Zbog kristalno čiste vode koja se može piti celom dužinom puta i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su mnoge endemične. Reka Tara je na listi zaštićenih područija UNESCO-a. Kanjon i reka Tara su ispunili čak tri uslova od kojih je samo jedan bio dovoljan da bi postali deo svetske baštine prirodnih dobara UNESCO-a. To su geološki fenomen, hidrološki i biološki fenomen.
Tara-Suza Evrope je među najatraktivnijim svetskim rekama i pravi raj za ljubitelje avanture. Rafting na Tari nema premca u Evropi i Svetu. To je istinski aktivan odmor koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukove šume, rečnih brzaka, proplanaka, vodenica, starih manastira i mostova. U kanjonu se sreću prirodni fenomeni od kojih zastaje dah.
Reka Tara je plovna za raft čamce u dužini od skoro stotinu kilometara. Kanjon Tare možemo podeliti u dva dela-gornji i donji deo kanjona. Postoje dve polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue, hydrospeed-e i druga plovila. U gornjem delu kanjona polazna tačka je Splavište u neposrednoj blizini Đurđevica Tare i odatle počinju rafting ture tokom kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare. Ture kroz  kanjon traju najmanje dva dana i u toku ture se jednu noć prenoći u Radovan luci kampu Nacionalnog Parka Durmitor. U gornjem delu se nalazi najdublji deo kanjona u blizini kampa Radovan luka.

U donjem delu  kanjona polazna tačka za rafting je Brštanovica i ona je ujedno i najčešća jer od nje počinje najatraktivnija rafting deonica  i za turiste i za sportiste. Ova deonica je oko 25 kilometara dugačka, a završava se u rafting centru. Upravo na ovoj deonci je održano svetsko rafting prvenstvo 2009 - WORLD RAFTING CHAMPIONSHIP 2009. Na ovom delu reke Tare se nalaze praktično svi brzaci i virovi  te se ova tura često naziva i adrenalinska. Rafting u donjem dijelu kanjona možemo produžiti još dvadesetak kilometara od rafting centra do Foče. Smeštaj u toku tura u donjem delu kanjona i Nacionalnom Parku Sutjeska je u kampu rafting centra Drina-Tara.