U Galeriji Narodne banke Srbije u ponedeljak je prigodnim programom  otvorena izložba slika od stakla mlade umetnice Jelene Borovčanin, i trajaće do 14. decembra ove godine.

Za Wellife mlada umetnica ističe:

“Ova izložba sublimira smisao svih onih životnih situacija koje nam se događaju. Situacije koje samo na prvi pogled deluju strašno i negativno, ali kada te iste strašne situacije  pogledate iz drugog ugla one mogu biti samo okidač za nastanak savršenstva.  Izlozba ,,Dodir stakla-Sloboda" je primer da se iz pukotina i razbijenih delova može napraviti celina.  Suština je izvući maksimum iz svega, ne odustajati i istrajati. Moj maksimum koji sam izvukla iz jednog nemilog događaja koji se desio pre tri godine je izložba slika od stakla “Dodir stakla” . U Galeriji  Narodne banke Srbije predstavljam svoja dela pod nazivom "Dodir stakla- sloboda".
Pitanje koje sebi treba da postavite jeste “da li vidite pukotinu ili celinu”. Jelena je pronašla svoju celinu i svemu dala smisao  kroz rađanje novog oblika energije.
Zato slušajte svoju energiju i pogledajte dela očima umetnika i saznajte šta ona skriveno želi da nam poruči. Jelena je jedna divna mlada osoba, neafirmisani umetnik koji nastoji da osvoji vaša srca.

Delo ,,Sloboda"
Delo ,,Karta sveta
Delo ,,Karta sveta"
Delo ,, Drvo života

Delo “ Sreća kruži”

Golubica predstavlja sreću.
U ovom prikazu od stakla ona  nosi sa sobom novčić koji simbolizuje sreću i SLOBODU . Golubica  uprvo sleće na srebrnu ruku koja  spremno dočekuje svoju sreću.
Prikazane raširene  ruke koje teže da dosegnu golubicu tj. sreću predstavljaju: crvena ruka – ljubav, crna ruka- tugu i zlatna ruka- zlatno doba. Svi teže da dohvate sreću. Iako “sreća kruži “ kako i jeste naziv ovog dela,  tako će doći momenat kada će sreća posetiti i ljubav i tugu i zlatno doba, jer krug mora da se okrene, što prikazuju koncentrični krugovi pozadine.

   ,,Sreća kruži, kao što novac kruži."

 

 

Delo ,,Sreća kruži"

Delo  „Svet od novčića“

Ideja za ovo delo nastala je u momentu saznanja da mi je  pružena prilika da izlažem u Narodnoj banci Srbije.
Jasan simbol banke je novčić, a ono što gradim kao deo svog stvaralačkog rada jeste da povezujem dela sa mestom nastanka i da mi inspiracija neprestano dolazi povezujuci mesta na kojima izlažem sa istorijom i ključnim obeležjima.  Tako se pored stakla koje mi je osnovni element  za prikazivanje motiva, pojavio i novi element u mom radu – NOVČIĆ!
Novac predstavlja delom „Slobodu“ kako i nosi naziv izložbe koju otvaram ovom slikom. Svet koji inače i zavisi od novca predstavljan je novčićima koji datiraju iz 1875.godine pa do danas. Novčići su iz celog Sveta, koncipirani tako da je po jedan novčić iz Srbije raspoređen po kontinentima a ostali novčići gde su se našli predstavljaju  svetske tokove novca. Novac teče i kruži, kao što i život teče i kao što vreme prolazi i nepovratno je, a u tom vremenu novac ostaje da od vajkada ima svoju vrednost za koju nešto dajemo da bi nešto drugo dobili.
Novčići na ovoj slici  sakupljani su sa raznih strana i prešli su kilometre da bi dospeli u moje ruke i bili deo ove slike. Vreme koje oni nose sa sobom i vrednost koju imaju kroz to vreme je neprocenjiva. Samim tim sto su ugrađeni u ovi sliku, nose istoriju, važnost ruku kroz koje su prošli tokom svih ovih godina, važnost mesta na kojima su bili, vrednosti koje su ovi novčići iznedrili i osmehe koje su doneli onima koji su ih posedovali.

 

Delo ,,Svet od novčića"

Ono što posebno treba dodati da je Jelena svoje delo "Svet od novčića" darovala NBS. Delo ulazi u zbirku NBS. Sastavljeno je od novčića iz 1875.godine pa do danas iz celog Sveta.

Galerija Narodne banke Srbije

Jelenina dela, pred mnogobrojnim posetiocima u holu Narodne banke Srbije, ostavila su neprocenjivo oduševljenje. Dela: ,,Sreća Kruži" ,, Zlatno drvo" ,,reprodukcija Adele Bloch" ,, Dva lica u nama" i ,,Sloboda" odneli su najviše glasova, skromno ističe neverovatno talentovana umetnica Jelena Borovčanin. 

Delo ,,Dva lica u nama"

Jelena je predstavila i reprodukciju Adele Bloch-Klimit. Delo sadrži  pedeset sedam novčića a neki su iz 1800. godine. 

Reprodukcija Adele Bloch-Klimit