CUSTOMIZATION KAO ISPO MEGATREND

Sportska roba samo s police? Sudeći po vodećim proizvođačima  uskoro ćemo  imati samo proizvode koji se mogu konfigurisati po meri u pogledu boje, oblika i funkcionalnosti.

Mesto događanja je sajam u Minhenu u zavejanom Bajernu: zajednički stand Superfita (Superfeet), vodećeg svetskog proizvođača uložaka, Bruks Raninga (Brooks Running) I Hjulit Pakarda (Hewlett Packard) u januaru 2018.godine veći je od svih ostalih. Monumentalna proizvodna linija I takozvana “stanica za udešavanje po meri” činedvospratni magnet za javnost ovog minhenskog sajma 2018. halu niže, lider na svetskom tržištu adidas izgradio je interaktivni svet iskustva svojom “adidas digitalizovanom zonom” sa glavnom porukom “Da li ste spremni za budućnost” na temu digitalni razvoj proizvoda I rešenja po meri kupaca budućnosti. Na sajmu ISPO svi stručnjaci su saglasni: digitalizovana izrada po meri prema individualnim željama kupaca predstavlja megatrend sportske industrije ili malu adaptaciju (i habanje) Pitera Toša – Individualizuj!

BROOKS HP STANICA ZA UDEŠAVANJE

Patike za trčanje moraju da odgovaraju. Tipu trčanja, težini, stilu, problemima sa stopalima, učinku, učestalosti treninga, otisku stopala, ukusu što se tiče boje, ciljevima..To jest, mnogo je parametara koji određuju idealnu patiku I odlučuju o savršenom pristajanju uz nogu. Stanica za udešavanje po meri u saradnji Bruks Raninga, Superfita I Hjulit Pakarda meri sve ove vrednosti I na taj način razvija optimalnu patiku za kupca. Na minhenskom sajmu ISPO 2018. ova patika se izrađuje na licu mesta za nekoliko minuta pomoću 3-D  štampe I automatizovanih digitalnih procesa I predaje trkaču. Individualna patika za posebne potrebe koja se prodaje u samoj prodavnici biće stvarnost u skorijoj budućnosti. Bruks Levitejt (Brook Levitate) biće prvi tako “individualizovan” model za trčanje.

ADIDAS FUTURECRAFT 4D

LUKSUZ ZA TRČANJE PO MERI IZ SILIKONSKE DOLINE

Kod konkurenta Adidasa izrada po meri predstavlja još ekskluzivniji luksuz za odabrane. 3D skener razvija virtuelni kalup za cipele koji u 100 % automatizovanom procesu postaje veštački estrudirani pleteni đon koji specifikacije težine u pojedinim tačkama I obrazac opterećenje pretvara u precizno izvedenu visokotehnološku mreža – prvi đon visokih performansi izrađen od svetla I kiseonika  pomoću digitalne sinteze svetlosti. Gornji deo, unutrašnji đon – sve se plete I izrađuje po meri I modeluje u savršenu patiku. Adidasov futurecraft 4D I dalje predstavlja ograničeni luksuz , ali je svakako predvodnik u ofanzivi individualizacije koji će ovakve patike – od structure đona do dizajna -učiniti svima dostupnim.