Praznična sezona je definitivno omiljeno doba godine svih nas jer nam donosi brojne radosti, uključujući sve te poklone, ali i preukusne slane i slatke đakonije kojima retko ko odoleva. I dok tako prvi dani u godini protiču znaku uživanja u svim blagodetima praznične trpeze, u isto vreme se pali i alarm u našem organizmu koji kaže da je vreme i za jedan detoks, kako bi lakše preživeo svu tu gozbu. Stoga smo mi tu da vam priteknemo u pomoć!

U nastavku teksta vam otkrivamo efikasne detoks metode za čišćenje organizma tokom praznika.
Kako biste uspešno očistili organizam tokom prazničnih dana, potrebno je da pratite sledeća uputstva: 

1. Povećajte unos vode - ovo je stavka koje treba da se pridržavate uvek, a pogotovo tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika, jer ćete tako zasigurno doprineti da se vaš organizam lakše revitalizuje, odnosno očisti od svih toksina. Povećan unos vode poboljšaće funkcije jetre, što je ključno za osobađanje od masti i nečistoća

2. Moć limuna je stavka na koju nikako ne smete da zaboravite ukoliko želite da pročistite svoj organizam. Najbolje je da pijete mlaku limunadu, ujutru na prazan stomak obavezno, a preporučljivo je i kasnije tokom dana.

Ovo će znatno poboljšati vaš probavni sistem, kao i smanjiti kiselost organizma, koja je sigurno povećana posle svih tih prazničnih đakonija, jer je limun visoko alkalna namirnica.

Možete pojačati dejstvo ovog napitka tako što ćete napraviti posebnu začinjenu limunadu. 

3. Više povrća i voća takođe je recept koji treba da uključite u svoj detoks plan. Samo jedna jabuka dnevno čini čuda kada je sistem za varenje u pitanju, jer su bogate antioksidantima, kao i pektinom.

Ne zaboravite i na ceđene sokove od povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, koji su prava magija za zdravlje i oporavak organizma od teške hrane tokom praznika.

4. Jabukovo sirće tj. 2 kašike u čaši tople vode, u koju možete dodati i kašiku meda, tako se  čine čuda kada je u pitanju čišćenje organizma, oslobađajući ga od nakupljenih masnoća.

5. Čajevi za detoksikaciju će vam bez sumnje pomoći da očistite organizam posle teške i masne praznične hrane. U tom smislu, na prvom mestu je zeleni čaj, koji je snažan antioksidant, ali tu su i čaj od koprive, čaj od semenki lana kao i od maslačka. 

6. Luk, naročito beli, takođe treba da se nađe u vašoj ishrani. Osim što štiti od prehlade i virusa, kojima je takođe sezona, podstiče i jetru na proizvodnju enzima zaduženih za izbacivanje toksina iz probavnog sistema

U svakom slučaju, ne odlažite, već krenite što pre sa detoksom organizma, uz primenu ovih jednostavnih, a efikasnim metoda.