Super bobica iz Meksika
Avokado vodi poreklo iz Srednje Amerike, a naziv potiče od asteške reči “ahuacati”, što znači mošnice. Asteci su avokado cenili kao antibakterijsku “funkcionalnu hranu”. Iz perspektive botanike reč je o velikoj bobici, znači o voću.

Malo ugljenih hidrata
ali sadržaj ugljenih hidrata I visok sadržaj proteina I velika hranljivost čine jela od avokada savršenim dodatkom svake dijete sa malo ugljenih hidrata. Avokado sadrži I lipazu, enzim koji pomaže u sagorevanju masti.

Masne kiseline, vitamini I ostalo
Avokado sadrži više od 25% posto “dobre” nezasićene masne kiseline koja pozitivno utiče na status masti u organizmu. Pulpa zrelih plodova je veoma bogata esencijalnim aminokiselinama, kalijumom, magnezijumom I vitaminima A I E.

WELL SAVET
vokado se uvek bere zelen I zbog toga mora uvek da sazri jedan do dva dana na sobnoj temperaturi. Moguće je ubrzati naknadno sazrevanje tako što ćete avokado čuvati zajedno sa jabukama I bananama.