Od novog udruženja do Drugog svetskog rata

 

Na pragu nove ere

Socijaldemokrati su imali konferenciju stranke ujedinjenja 1889. godine. Uzbudljivo vreme: novi zakoni menjaju svakodnevni život. Stari položaji moći su se raspali, a društveni napredak je nezaustavljiv. Radnici su se još uvek borili za socijalna prava i bolje radne uslove pred zaposlenima

Obmann Hans Dettelbach
Obmann Hans Dettelbach (1890-1897)
 

Konačno sopstvena kuća

Velika proslava za trgovce udruženja: otvaranje sopstvene kuće u ulici Neutorgasse 57. Tek nakon što je prikupljeno 25 posto procenjenih troškova, gradnja je započela. Izgrađena u rekordnom vremenu, kuća je otvorena u oktobru 1895. godine. Međutim, konačni trošak zgrade bio je mnogo veći od planiranog i udruženje je moralo ovu razliku da finansira iz sopstvenog džepa. Zato je predsednik udruženja Hans Detelbah bio suočen s  optužbama. Tek kasnije je, kad je vrednost zgrade skočila, postalo jasno da se ulaganje predsednika isplatilo.

Kuća trgovaca 1900
Kuća trgovaca 1900
 

Prvi svetski rat - težak test za članove

Za udruženje je novi vek počeo s poznatim brigama. Iako je zdravstveno osiguranje nakon kratkoročnih problema pokazalo pozitivni bilans, štedni fond je pravio poteškoće. Čelnici udruženja su se žalili da mlađi članovi ne misle unapred i da ne osiguravaju penziju i invalidnost. Početak Prvog svetskog rata poništio je i onako malu, teško zarađenu platu zaposlenih. Veliki broj blagajnika pozvan je u vojnu službu. Zbog toga je preporučeno  ograničenje novčanih naknada i uvedene su mere stroge štednje. Članovi su dokazali disciplinu i pratili preporuke rukovodstva udruženja.

Zgrada udruženja menja izgled u periodu između ratova
Zgrada udruženja menja izgled u periodu između ratova
 

Novac je nestao u jednom danu

Najveće poteškoće usledile su krajem rata. Dunavska monarhija se raspala, te su na dnevnom redu bila masovna otpuštanja i smanjenje plata. Inflacija je galopirala. Godine 1922. životni troškovi dostigli su 140.000 puta veću nominalnu vrednost u poređenju sa predratnim periodom. Udruženje se držalo svojih osnovnih načela i započelo je rekonstrukciju.

Stopa nezaposlenosti u Austriji 1919-1955
Stopa nezaposlenosti u Austriji 1919-1955

                                                                                                                                 NAZAD               NAPRED