Od osnivanja do Crnog petka

 

Najstarije austrijsko osiguravajuće društvo

Na putu ka budućnosti Merkur ima dugu tradiciju u uklanjanju prepreka s puta. Najstarija austrijska institucija za osiguranje ikada postoji od davne 1798. godine. Te iste godine Josef Benedikt Huber je u Gracu osnovao "Institut za podršku bolesnim, siromašnim, nezaposlenim i starim službenicima koji više nisu u stanju služiti". Florian Friker, prvi direktor, mogao je do kraja 1799. godine da izbroji 28 članova. Ovo je prema Huberovim izračunima bio važan korak, jer je bilo dovoljno 50 osiguranih članova kako bi se u ono vreme omogućilo postojanje društva.

Josef Benedikt Huber
 

Napoleonski ratovi

Za austrijski narod rat nije bio samo vojni, već i ekonomski poraz. Graz je bio posebno pogođen. Međutim, "Merkur društvo" je uspelo u tome da zaštiti imovinu od oduzimanja od strane Francuza. Društvo je osetilo ekonomsku depresiju i inflaciju i izgubilo polovinu svoje imovine. J. M. Ferši je preuzeo društvo u toj teškoj situaciji i osnovao biblioteku za usavršavanje obrazovanja svojih članova. Uprkos pozitivnom razvoju bilansa, 1825. godine Feršija  je smenio Upravni odbor.

Grac oko 1800
Grac oko 1800
 

Od ere bidermajera do buržoaske revolucije

Bidermajer je u punom cvatu. Anton Sus, novi upravnik kluba, koristio je svoju poziciju u društvu za promociju tadašnjeg Merkura, tvrdeći da nijedna druga institucija ne nudi tolike pogodnosti za takve male doprinose. Postavljen je temelj širokog osiguranja: ne samo zdravstveno osiguranje i penzijsko osiguranje već i osiguranje od prirodnih opasnosti. Kraj razdoblja bidermajera doneo je nisku platu, preskupu hranu i mnoštvo novih poreza. Mnogo reformi je sprovedeno do 50. jubileja 1848: Novi naziv "Snabdevačko udruženje službenika u Gracu", dok je novi duh imao uticaja na vreme nakon propale revolucije.

Nacrt novih statuta Udruženja u Gracu za podršku poslovnoj ekonomiji (1848)
Nacrt novih statuta Udruženja u Gracu za podršku poslovnoj ekonomiji (1848)
 

Crni petak i novi propisi o trgovini kao izazov udruženju

U vreme osnivanja vladala je zlatna groznica. Osnovano je mnogo osiguranja, ali u martu 1873. velika javna nesreća imala je hladan tuš i nestali su jednako brzo kao što su se pojavili. Tadašnje udruženje Merkur preživelo je katastrofu bez oštećenja. Uspešni zvaničnici udruženja sebi ipak nisu priuštili nikakav odmor. Novi industrijski kodeks prisilio je trgovinu i industriju da uspostave svoja zdravstvena osiguranja.

Okupljanje ispred banke neposredno pre kraha berze
Okupljanje ispred banke neposredno pre kraha berze

                                                                                                                           NAZAD             NAPRED