Merkur fotogradfija Kampusa

Merkur Campus Grac

Dve kolumne Merkur Kampus

Lokacija i arhitektura

Merkur Kampus je poslovni objekat koji je nov, drugačiji i uzbudljiv. On je potpuno održiv, moderan i okrenut budućnosti. Zona razmene i kretanja, lokacija za događaje ili izložbe, za zaposlene, kupce i posetioce. Pored poslovnog prostora, tu su i vrhunski fitnes klub, gastronomski deo sa kafeom i restoranom i prostrane zelene površine. Savremeni dizajn, u promišljenom, umetničkom dizajnu enterijera, nudi atraktivno radno okruženje.

Kampus Merkur se nalazi na jednoj od najvažnijih saobraćajnih lokacija u Gracu, u ulici Conrad-von-Hotzendorf-Štraše, i ima površinu od 5.022 m². U neposrednoj blizini nalaze se Štajerski medija centar, gradska skupština i ceo izložbeni centar. Kampus uključuje izgradnju nove zgrade sa devet spratova iznad zemlje i druge šestospratnice. Dve nove zgrade dopunjuju postojeću poslovnu zgradu iz šezdesetih godina prošlog veka, koja je renovirana u istom duhu.

Kako bi novi objekat mogao da se izvede sa što boljim arhitektonskim kvalitetom, Merkur je 2015. godine organizovao konkurs za najbolje idejno rešenje, širom Austrije, po tzv. „modelu Graca“, u kojem su učestvovala 52 arhitektonska biroa. Iz ovih dizajnova, u dva kruga žirija je odabrao najpogodniji projekat za Merkur. Pobednički dizajn došao je od bečkih arhitekata Zechner & Zechner. Ubedio je svojim atraktivnim i otvorenim dizajnom, kao i prijateljskim ambijentom nalik kampusu.

Unutrašnjost zgrade (za dizajn enterijera je zadužena kompanija Selfsightseeing) predstavlja novi, uzbudljiv dizajn koji se provlači kroz sve prostorije Kampusa.

Pored savremene kancelarijske infrastrukture, implementacija Merkur kampusa odgovara i najsavremenijim energetskim principima. Sistemi tehnologije zgrada kao što su akustični plafoni, podesiva spoljna zaštita od sunca, opcije prirodne ventilacije, kontrolisano rasipanje toplote preko noćne ventilacije, LED osvetljenje i rekuperacija energije efikasno sprovode ovu strategiju. Ekološki prihvatljiva upotreba geotermalne energije za grejanje i hlađenje i fotonaponski sistem na krovu značajno poboljšavaju balans CO2 u kući.

Unutrasnjost Merkur Kampus

Merkur Kampus - Enterijer

Lobby und Café © Helmut Pierer

Lobby und Café © Helmut Pierer